Werkgeversaansprakelijkheid en eigen schuld

De bedrijfsongevallen vliegen je om de oren. Zoals eerder bleek, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor schade als gevolg van een bedrijfsongeval. Werkgever kan alleen ontkomen als hij bewijst dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Dat is geen eenvoudige taak. Maar er is nog een andere uitweg. Als de werkgever bewijst dat de schade van werknemer grotendeels het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer zelf, is hij niet aansprakelijk. Oftewel, als sprake is van een ouderwets geval van eigen schuld, dikke bult.

Lekkende verfspuit

Aviation is een bedrijf dat vliegtuigen een nieuw uiterlijk geeft, bijvoorbeeld door te schilderen. Werknemer werkt bij Aviation en verwijdert o.a. oude verflagen. Op vrijdagavond gaat hij naar de kroeg. Hij nuttigt alcohol en rookt een joint. Zaterdagochtend om 09.00 uur moet hij weer werken. Hij krijgt opdracht om een vliegtuig met afbijtmiddel te bewerken. Hij gebruikt daarbij een lekkende verfspuit. Via een rolstijger gaat hij het vliegtuig op en glijdt vervolgens uit. Hij valt 5 meter naar beneden.

Letsel en boete

Werknemer heeft een fractuur aan zijn rechter hielbeen, een fractuur aan zijn linker elleboogknop en een luxatie van de linker elleboog. Hij wordt aan zijn voet geopereerd. Het arbeidsongeval wordt door het ziekenhuis gemeld bij de Arbeidsinspectie en Aviation krijgt een boete van € 8.100,–. De werkomgeving was niet veilig.

Werkgeversaansprakelijkheid of eigen schuld?

Partijen gaan procederen. Aviation zegt in hoger beroep dat het de eigen schuld van werknemer was dat hij viel en daarbij letsel opliep. De alcohol en joint(s) zouden de belangrijkste oorzaak van het ongeval zijn geweest. Werknemer ontkent niet dat hij alcohol en softdrugs heeft gebruikt, maar ontkent wel dat hij daardoor uitgleed. Hij dronk maar 3 biertjes, rookte 1 joint en ging om 00.30 uur naar huis. Volgens Aviation heeft een huisgenoot verklaard dat werknemer pas om 05.00 uur thuis was en toen nog een joint heeft gerookt. Hij zou op het werk nog onder invloed zijn geweest.

Bewijsprobleem

Werkgeversaansprakelijkheid en eigen schuld is een goede combi voor de werkgever, maar het is werkgever zelf die moet bewijzen dat het letsel het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Het Hof oordeelt dat werkgever dat niet heeft bewezen. Niet zeker is dat werknemer nog onder invloed was. En ook al zou dat zeker zijn, dan hoeft dat nog steeds niet de oorzaak te zijn van de val, zegt het Hof. Mogelijk hebben andere factoren een grote rol gespeeld. Zo werkte werknemer met een lekkende verfspuit en verklaarde Aviation ter zitting zelf dat het vliegtuig daardoor spekglad was. Kortom, Aviation kan de roekeloosheid van werknemer niet bewijzen en moet de schade van werknemer vergoeden.

De hele uitspraak lezen? Zie Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 2 juni 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:2023.

Voor meer informatie en vragen over werkgeversaansprakelijkheid en eigen schuld of arbeidsrecht, kunt u contact opnemen met gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71. 

Author: mr. A. Noest
Published: 2015.08.20

Lisserbroek – Lisse – Nieuw Vennep – Hillegom – Hoofddorp – Sassenheim – Voorhout – Noordwijkerhout – Noordwijk – Aalsmeer – Roelofarendsveen – Leimuiden – Haarlemmermeer – Oegstgeest – Heemstede – arbeidsrecht – advocaat – advocatenkantoor – werkgeversaansprakelijkheid

Verwante artikelen

Geen reacties toegestaan.