Zorgplicht werkgever en bloedend ambulancepersoneel

Stel je voor: je ligt in een ambulance… Met gillende sirenes richting ziekenhuis. Je wordt verzorgd door het ambulancepersoneel. Maar dan gaat het mis; de verpleegkundige snijdt zichzelf in de hand en moet een operatie ondergaan. Daar lig je dan!

Wat er gebeurde

Werkneemster is werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Zij zit naast een liggende patiënt in een ambulance. De verpleegkundige dient de inhoud van een glazen ampul aan de patiënt toe. Daarvoor is nodig dat de ampul wordt afgebroken. Na toediening van de medicatie wil werkneemster de ampul weggooien, maar zij kan niet bij de naaldencontainer. Werkneemster staat op, verliest haar evenwicht in de rijdende ambulance en snijdt zichzelf aan het glas. Er zit glas in haar duim en werkneemster wordt geopereerd.

Werkneemster stelt haar werkgever aansprakelijk. De zorgplicht werkgever zou zijn geschonden. Aansprakelijkheid wordt door werkgever ontkend. De kantonrechter moet beslissen.

Dit zegt werkgever

Werkgever is aansprakelijk, tenzij hij bewijst dat hij er alles aan heeft gedaan wat redelijkerwijs mogelijk was om deze schade te kunnen voorkomen. Werkgever stelt dat de ambulance volkomen veilig is. Werkgever heeft de ambulance zelf ingericht en de inrichting voldoet aan de NEN-normen. De kans op een ongeval zoals dit is zeer klein en de ernst van dit letsel hoeft niemand te verwachten. Het plaatsen van de naaldencontainer naast de stoel van de verpleegkundige was onmogelijk en werkgever heeft de instructie gegeven om tijdens het rijden in de gordel te blijven zitten.

Zorgplicht werkgever

De kantonrechter vindt werkgever wel degelijk aansprakelijk want: (1) werkgever heeft de inrichting zelf bepaald, (2) de Nen-normen zeggen niets over de plaats van de naaldencontainer, (3) vanaf de stoel kan de verpleegkundige geen materiaal pakken, zij moet dus opstaan, (4) verpleegkundigen moeten tijdens het rijden medicijnen toedienen en scherpe ampullen gebruiken, (5) in andere ambulances is de afvalbak wel aan de stoel bevestigd, (6) in het verleden zijn al opmerkingen gekomen over de plaats van de naaldencontainer, (7) sommige verpleegkundigen hebben een losse bak naast hun stoel gezet, maar (8) werkgever heeft dat verboden en (9) er is inmiddels een nieuwe ambulance in gebruik die wel goed is ingericht. Werkgever heeft de zorgplicht geschonden.

Onveilig

Op basis van al deze punten vindt de kantonrechter de ambulance onveilig. Daarbij is van belang dat aan het werk van een ambulanceverpleegkundige hoge veiligheidseisen mogen worden gesteld. Er wordt immers gewerkt met scherpe voorwerpen als naalden en gebroken ampullen, terwijl de ambulance rijdt. Een ongeluk kan dan worden verwacht. De instructie om op de stoel te blijven zitten is alleen bij het inwerken gegeven. Aansprakelijkheid is het gevolg.

De hele uitspraak lezen? Rb. Gelderland 31 augustus 2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:5786

Voor meer informatie en vragen over werkgeversaansprakelijkheid, zorgplicht werkgever of arbeidsrecht in het algemeen, kunt u contact opnemen met gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71. 

Author: mr. A. Noest
Published: 2015.11.06

Lisserbroek – Lisse – Nieuw Vennep – Hillegom – Hoofddorp – Sassenheim – Voorhout – Noordwijkerhout – Noordwijk – Aalsmeer – Roelofarendsveen – Leimuiden – Haarlemmermeer – Oegstgeest – Heemstede – arbeidsrecht – advocaat – advocatenkantoor – zorgplicht werkgever – werkgeversaansprakelijkheid – WWZ – Wet Werk en Zekerheid

Verwante artikelen

Geen reacties toegestaan.