Ketenaansprakelijkheid, van bouwkeet naar de schakels van de bouwketen

Aannemers in de bouw zijn net als andere ZZP ‘ers verplicht loonheffingen af te dragen. Denk daarbij aan loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Ieder moet die loonheffingen voor zijn eigen werkzaamheden afdragen: de aannemer die een onderaannemer inhuurt, hoeft die loonheffingen niet voor de ingehuurde onderaannemer af te dragen. Maar let op, hij is er wel voor aansprakelijk. Hoe zit dit?

De (hoofd)aannemer die een onderaannemer inschakelt, is via de zogenaamde ketenaansprakelijkheid zelf ook aansprakelijk voor een correcte afdracht van loonheffingen door de ingehuurde onderaannemer. Dit heet ketenaansprakelijkheid. Ketenaansprakelijkheid, omdat in de bouw vaak een hele keten van aannemers en onderaannemers aan een project werkt.

Aansprakelijk voor alle schakels in de keten

Bij ketenaansprakelijkheid is iedere schakel aansprakelijk voor alle volgende schakel(s) in de keten van aansprakelijke aannemers. Dus: de onderaannemer kan op zijn beurt werk uitbesteden en is dan aansprakelijk voor al diens onderaannemer(s). Let op: hij is aansprakelijk voor de hele “keten” onder hem en dus niet alleen voor diegene aan wie hij zelf het werk uitbesteedt. De ketenaansprakelijkheidsregeling heeft als doel te voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen.

Buiten de bouw bestaat een soortgelijke regeling, die van de inlenersaansprakelijkheid.

Beperken risico ketenaansprakelijkheid

Het risico op ketenaansprakelijkheid kan worden beperkt door:

–          de uitlener vooraf te vragen naar een verklaring inzake betalingsgedrag en zelf goed aan de administratieve verplichtingen te voldoen;

–          de inlener kan het deel van het factuurbedrag dat bestemd is voor loonheffingen en omzetbelasting storten op een geblokkeerde rekening (g-rekening) van de uitlener;

–          de inlener kan het deel van het factuurbedrag dat bestemd is voor loonheffingen en omzetbelasting rechtstreeks storten op een speciaal rekeningnummer bij de Belastingdienst.

Klik hier voor de brochure Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming van De Belastingdienst.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen? Neem dan contact op met mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956.

 

Verwante artikelen

Nog geen reacties.

Reactie achterlaten

U moet ingelogt zijn om reacties acher te laten.