Studiekostenbeding: terugeisen studiekosten in strijd met goed werkgeverschap
Het volgen van opleidingen of cursussen is goed voor uw ontwikkeling. Ook vergroot het uw kansen op de arbeidsmarkt. Als uw werkgever u de mogelijkheid biedt, grijpt u die met beide handen aan. Maar als u pech heeft, blijft u zelf met de rekening zitten. Het studiekostenbeding is dan de schuldige. Een voorbeeld uit de praktijk…Opleiding APK keurmeester
Werknemer treedt in 2013 als monteur bij werkgever in dienst. Hij krijgt een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar. Afgesproken wordt, dat werknemer de vooropleiding tot APK keurmeester zal volgen en daarna de (hoofd)opleiding tot APK keurmeester. De helft van de kosten wordt door werkgever bij de start van de opleiding vergoed. De andere helft vergoedt werkgever na het behalen van het diploma. Als werknemer binnen 4 jaar na indiensttreding vertrekt, moet hij alle kosten terugbetalen. Daarna wordt maandelijks 1/48e deel van de studiekosten verminderd tot niets meer terugbetaald hoeft te worden. Dit alles is netjes opgeschreven in een studiekostenbeding.
De vooropleiding gaat goed. Werknemer slaagt. De vervolgopleiding blijkt lastiger: werknemer zakt tot twee keer toe. Als werknemer het herexamen niet heeft gehaald, laat werkgever enkele dagen later weten dat hij de arbeidsovereenkomst niet verlengt. Werkgever brengt een bedrag van € 2.937,99 aan studiekosten in rekening. Werknemer verzet zich daartegen.
Goed werkgeverschap en studiekostenbeding
De kantonrechter geeft werknemer gelijk. De eisen van goed werkgeverschap verzetten zich tegen terugvordering van de gemaakte studiekosten. Werkgever heeft werknemer bij indiensttreding verplicht de opleidingen te volgen. In dat geval moet werkgever terughoudend zijn met het terugeisen van kosten o.b.v. een studiekostenbeding. Bovendien heeft werkgever de werknemer er nooit op gewezen dat hij de arbeidsovereenkomst niet zou verlengen als werknemer niet binnen het jaar zou slagen. De kantonrechter vindt dit niet eerlijk, omdat werknemer dus niet kon weten dat hij niet de mogelijkheid zou krijgen om de 4 jaar vol te maken en de studiekosten “terug te verdienen” als hij zou zakken voor het examen. Ook heeft werkgever nooit schriftelijk medegedeeld hoe hoog de studiekosten zouden zijn. De studiekosten waren in dit geval bijna twee keer zo hoog als het netto maandsalaris en het was werkgever die de arbeidsovereenkomst niet wilde voortzetten, waardoor werknemer het examen niet alsnog op kosten van werkgever kon halen.
Studiekostenbeding in diverse omstandigheden
In beginsel kunnen studiekosten worden teruggevorderd als dat is afgesproken in een studiekostenbeding, maar soms kan terugeisen in strijd met goed werkgeverschap zijn. Voor werkgevers is het vooral belangrijk om duidelijk op te schrijven in welke situaties moet worden terugbetaald. Verder is o.a. van belang wie het initiatief tot het ontslag nam en op wiens verzoek de studie werd gevolgd. De kosten in verhouding tot het salaris zijn ook belangrijk.
De hele uitspraak lezen?
Rb. Midden Nederland 29 juli 2015: ECLI:NL:RBMNE:2015:5474.
Voor meer informatie en vragen over een studiekostenbeding of arbeidsrecht in het algemeen, kunt u contact opnemen met gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71.
Author: mr. A. Noest
Published: 2015.12.17
Lisserbroek – Lisse – Nieuw Vennep – Hillegom – Hoofddorp – Sassenheim – Voorhout – Noordwijkerhout – Noordwijk – Aalsmeer – Roelofarendsveen – Leimuiden – Haarlemmermeer – Oegstgeest – Heemstede – arbeidsrecht – advocaat – advocatenkantoor – zorgplicht werkgever – werkgeversaansprakelijkheid – WWZ – Wet Werk en Zekerheid