Concurrentiebeding te ruim?

Veel cliënten denken dat een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst geen bedreiging vormt. Zodra hun dienstverband eindigt, starten zij met een nieuwe baan. Soms is de nieuwe werkgever een concurrent van de ex-werkgever. Strijd met het concurrentiebeding ligt dan op de loer. Net als een claim van de ex-werkgever, want rechters zijn wel degelijk streng waar het om een concurrentiebeding gaat.

Dat een concurrentiebeding te ruim is of te zwaar weegt en “toch wel door de rechter wordt gematigd” is een veelgehoorde misvatting. Dat een concurrentiebeding heel ruim kan zijn en toch overeind kan blijven, laat de volgende uitspraak van de kantonrechter duidelijk zien!

Miami here I come

Werknemer heeft een goede baan bij Booking (www.booking.com). Booking houdt zich bezig met het online boeken van hotels en appartementen. Werknemer heeft een wereldwijd concurrentiebeding: hij mag nergens in de wereld voor een concurrent van Booking aan de slag.

Eind 2013 wordt werknemer via LinkedIn benaderd door een ander online hotelboekingsbedrijf, het grootste boekingsbedrijf in Latijns Amerika, concurrent van Booking. Werknemer krijgt een functie aangeboden in Miami.

Werknemer ziet zich al liggen onder de palmbomen en zegt de arbeidsovereenkomst met Booking op. Hij vertrekt naar de concurrent in Miami. Booking vindt dat een schending van het concurrentiebeding en stapt naar de kantonrechter. De boete: € 25.000 + € 2.500 extra per dag dat werknemer voor de concurrent blijft werken.

Wereldwijd concurrentiebeding te ruim?

Werknemer vindt dat het concurrentiebeding veel te ver gaat. Hij vindt het concurrentiebeding te ruim. Hij mag nergens ter wereld meer werken bij een heleboel bedrijven. Werknemer kan bij de concurrent zijn positie verbeteren en zijn vriendin werkt ook in Miami.

Booking vindt dat het concurrentiebeding helemaal niet te ver gaat. Integendeel. Voor Booking is het bedrijf in Latijns Amerika de grootste concurrent. Bovendien heeft werknemer specifieke kennis over de manier waarop Booking op de eerste plaats in de Google zoekresultaten verschijnt. Booking denkt dat werknemer alleen daarom door de concurrent is weggekocht: de concurrent wil die waardevolle kennis blijkbaar zelf gaan inzetten.

Belangenafweging in nadeel werknemer

De kantonrechter vindt het wereldwijde concurrentiebeding niet te streng of te ruim. Het boeken van hotels kan uiteindelijk overal ter wereld gebeuren. Werknemer mag bovendien voor heel veel bedrijven wel gaan werken, alleen niet voor online hotelboekingsbedrijven. Volgens de kantonrechter heeft de concurrent bewust de kennis van werknemer over Google ingekocht. Dat werknemer bij Booking niet genoeg carrièremogelijkheden had, vindt de kantonrechter niet. Daarnaast heeft Booking zelf ook een vestiging in Miami. Werknemer had zijn vriendin dus ook binnen Booking zelf achterna kunnen reizen. Werknemer moet de boete betalen van € 25.000,– en nog eens € 2.500,– voor iedere dag dat hij in overtreding blijft, met een maximum van € 100.000.

Wat mag wel en wat mag niet?

Een concurrentiebeding blijft vaker dan gedacht overeind, met heel vervelende gevolgen. Boetes kunnen akelig hoog oplopen. Of de werknemer aan het concurrentiebeding gehouden kan worden, ligt – zoals zo vaak – aan de uitkomst van een belangenafweging. Een belangenafweging die de kantonrechter ook in deze uitspraak duidelijk maakt. Wat is het belang van de werkgever om de werknemer aan het beding te houden? En wat zijn de belangen van de werknemer die maken dat het beding voor hem misschien te zwaar is?

Details, details, details…

Bij de vraag “is een concurrentiebeding te ruim?” zijn alle omstandigheden relevant. Heel belangrijk is het bijvoorbeeld of het beding wel schriftelijk overeengekomen is. Zo niet, dan is het namelijk helemaal niet geldig. Ook is het belangrijk om te weten of het beding al lange tijd geleden is afgesproken en u in de tussentijd misschien een andere functie hebt gekregen of er meer verantwoordelijkheden heeft gekregen. Zo ja, dan heeft u inmiddels misschien ook wel meer last van het beding dan toen u er een handtekening onder zette. Verder moet u zich afvragen of uw werkgever er wel last van heeft dat u bij de “concurrent” gaat werken. En: is die ander wel een echte concurrent?

Alle omstandigheden wegen mee en dat maakt de uitkomst van een concurrentiezaak moeilijk voorspelbaar. Er is veel rechtspraak over dit onderwerp en die rechtspraak is erg casuïstisch. Een duidelijke lijn is soms moeilijk te trekken. Het komt in concurrentiezaken vaak aan op de kleinste details.

Wilt u de hele uitspraak van de kantonrechter lezen? Klik dan hier.

Wilt weten of uw werkgever u aan het concurrentiebeding kan houden? Of wilt u weten of u uw werknemer kunt verbieden bij de concurrente te gaan werken? Neem dan contact op met mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956.

Author: mr. Astrid Noest
Updated: September 17, 2014

Verwante artikelen

Nog geen reacties.

Reactie achterlaten

U moet ingelogt zijn om reacties acher te laten.