Ontbinding arbeidsovereenkomst om privéfoto’s dochter op Intensive Care?
Als je dochter Miss International Netherlands wordt, ben je trost. Zo trots dat je haar zelfs op je werk fotografeert: in het ziekenhuis, op de Intensive Care. Dat kan natuurlijk. Maar om daarbij de patiënten 45 minuten uit het oog te verliezen…? Nee, dat doe je niet. Want dat kan je duur komen te staan. Begin van dit jaar werd een werkneemster om die reden op staande voet ontslagen.
De zaak
Werkneemster is 35 jaar verpleegster op de Intensive Care (IC). Tijdens een nachtdienst neemt zij haar dochter mee. De dochter is Miss International Netherlands en bereidt zich voor op een internationale verkiezing. Ze wil haar portfolio uitbreiden met een item over de Nederlandse gezondheidszorg.
Werkneemster maakt 15 foto’s van haar dochter op verschillende plekken binnen de IC. De dochter draagt daarbij een wit uniform, een mondkapje, handschoenen en een mutsje. Patiënten komen niet herkenbaar in beeld. De dochter raakt op de foto’s apparatuur aan en zit voor computerschermen. Collega’s vragen werkneemster of zij toestemming heeft voor de “fotoshoot” en werkneemster liegt dat ze die toestemming heeft.
Dezelfde nacht zet de dochter 8 foto’s op Facebook. Werkgever ontdekt de foto’s en ontslaat werkneemster op staande voet. Werkgever twijfelt echter of het incident wel erg genoeg is voor een ontslag op staande voet. Werkgever vraagt daarom aan de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor zover nog nodig is (voor als blijkt dat het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven).
Dit vindt de rechter
Werkgever neemt het werkneemster kwalijk dat zij zich drie kwartier niet bezig hield met patiënten. Bij het werk van werkneemster is grote oplettendheid nodig. Werkgever vindt daarom dat die afwezigheid haar zwaar moet worden aangerekend. Verder heeft werkneemster de privacy van patiënten geschonden.
De kantonrechter is het met werkgever eens, maar stelt ook vast dat patiënten niet herkenbaar in beeld zijn gebracht en dat gegevens op de computerbeelden niet leesbaar zijn. Toch vindt de kantonrechter dat werkneemster een grens heeft overschreden. Dat haar dochter apparatuur heeft aangeraakt vindt de kantonrechter te ver gaan. Daarnaast wist werkneemster dat de foto’s (mogelijk) op Facebook zouden eindigen. Werkneemster heeft haar eigen belang boven dat van de patiënten geplaatst. Zij loog tegen collega’s en had moeten beseffen dat dit niet zomaar kon.
Het ontslag op staande voet vindt de kantonrechter niet terecht. Werkneemster had een lang (35 jaar) dienstverband en had altijd goed gefunctioneerd. Zij had geen kwade bedoelingen en is maar kort onzorgvuldig geweest. Wel is dit genoeg om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Zonder vergoeding!
Direct naar de hele uitspraak van de kantonrechter? Klik hier.
Author: mr. A. Noest
Published: 2014.12.29
MNeem dan contact op met mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71.