Ontslag door Facebook

Eerder schreef ik al over de gevaren van social media op de werkvloer. Steeds vaker treffen werkgever en werknemer elkaar in de rechtbank, omdat werknemer ‘onwenselijke’ berichten via LinkedIn, Facebook of Twitter heeft verspreid. Recent was het weer eens raak. Een werknemer in de kinderopvang gebruikte de chatfunctie in Facebook en kon vertrekken. Opmerkelijk daarbij is dat de chatberichten in privétijd werden verstuurd!

Chatberichten aan 12-jarige

De zaak gaat over een mannelijke medewerker in de buitenschoolse en naschoolse opvang. Zijn werkgever heeft een gedragscode waarin is opgenomen dat medewerkers terughoudend moeten omgaan met persoonlijke contacten met klanten (kinderen en hun ouders).

Op 9 juni 2014 ontvangt werkgever een klacht van een moeder. Haar 12-jarige dochter zou chatberichten hebben ontvangen van werknemer. De chatberichten werden in privétijd verzonden via Facebook en zouden intimiderend zijn. Uit het vonnis van de kantonrechter blijkt niet wat er zo intimiderend aan de berichten was, maar kennelijk was het niet OK.

Leugens

Wanneer werkgever de werknemer met de klacht confronteert, ontkent hij alles. Hij ontkent ook dat het meisje tot zijn Facebookvrienden behoort of behoorde. Hij geeft zijn werkgever een USB-stick met zijn Facebook account als bewijs. Als een ICT-deskundige de Facebook account onderzoekt, blijkt echter dat het meisje in de lijst met verwijderde contacten staat en dus wel degelijk een Facebookvriend van de man was. De chatgeschiedenis is verwijderd. Werknemer had dus opzettelijk dingen verdoezeld.

De werknemer die inmiddels is geschorst, bekent nu dat het meisje toch een ‘vriend’ was. Wel blijft hij ontkennen dat hij haar chatberichten heeft gestuurd. Wie het dan wel was, wordt niet duidelijk.

Werkgever ontslaat werknemer vervolgens op staande voet. Voor de zekerheid vraagt werkgever de kantonrechter ook om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, zonder vergoeding.

Ontslag door facebook, op staande voet!

Volgens de kantonrechter is er een dringende reden voor ontslag (zie uitspraak kantonrechter). De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst daarom zonder vergoeding.

Volgens de kantonrechter moet juist een kinderopvangorganisatie kunnen rekenen op de betrouwbaarheid en integriteit van haar medewerkers. Een pedagogisch medewerker mag nooit de grens van het toelaatbare overschrijden. Ook het wekken van de schijn van misbruik is uit den boze. Dat de werknemer in dit geval zijn facebook account blokkeerde en een gemanipuleerde versie van de vriendenlijst aan zijn werkgever gaf, gaat echt te ver. Met het moedwillig verdoezelen van de Facebook vriendschap is de werknemer alle grenzen van goed werkgeverschap te buiten gegaan. Over het feit dat de berichten in privétijd werden verzonden wordt verder niet gesproken, maar kennelijk is dat voor de kantonrechter niet zo relevant. Het zoveelste ontslag door Facebook werd hiermee een feit.

Voor meer informatie en vragen over social media en arbeidsrecht, kunt u contact opnemen met gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71. 

Author: mr. A. Noest
Published: 2015.04.30

Lisserbroek – Lisse – Nieuw Vennep – Hillegom – Hoofddorp – Sassenheim – Voorhout – Noordwijkerhout – Noordwijk – Aalsmeer – Roelofarendsveen – Leimuiden – Haarlemmermeer – Oegstgeest – Heemstede – arbeidsrecht – advocaat – advocatenkantoor – ontslag

Verwante artikelen

Geen reacties toegestaan.