Spijt na opzeggen baan? De rechter schiet te hulp!

Spijt na opzeggen baan? Niet getreurd! Wie spijt heeft van het opzeggen van zijn baan, kan de rechter om hulp vragen. Zo deed een doktersassistente dat onlangs. Met succes. Wat was er aan de hand?

Buiten gesloten

Werkneemster is al 23 jaar in dienst bij een huisartsenpraktijk als zij door haar werkgever wordt buiten gesloten. De werkgever besluit een coachingstraject te starten, omdat collega’s beter moeten gaan samenwerken. Het traject is voor iedereen bedoeld, maar deze doktersassistente wordt niet uitgenodigd, als enig! De reden: ‘omdat dit voor de toekomst is‘. Blijkbaar maakt werkneemster geen onderdeel uit van die toekomst?

Werkneemster belt haar werkgever kort erna op. Zij hangt huilend aan de telefoon. Ze zegt haar baan op. Zij voelt zich buitengesloten. Op een papiertje schrijft ze:

‘Ik neem ontslag per 1 juli 2021’.

Spijt na opzeggen baan

Spijt na opzeggen baan: emotionele opwelling

Een dag later bevestigt werkgever de ontslagname schriftelijk. Nog eens twee dagen later heeft werkneemster spijt van de opzegging. Ze geeft aan dat ze in een emotionele opwelling had gehandeld en dat zij de gevolgen van een ontslag niet goed had overzien. De werkgever wil het ontslag niet terugdraaien. Daarom stapt werkneemster naar de rechter.

Aan de rechter vraagt werkneemster om de opzegging ongedaan te maken (te vernietigen). Zij heeft niet alleen spijt van opzeggen baan. De eerder geuite opzegging zou niet overeenkomen met haar echte wil.

Opzegging ongedaan, arbeidsovereenkomst duurt voort

De rechter doet wat de werkneemster vraagt: de opzegging worden ongedaan gemaakt. Het dienstverband duurt voort. De reden? Als een werknemer zelf opzegt, moet de werkgever altijd nagaan of die werknemer wel echt ontslag wil nemen. Zeker als dat in een emotionele toestand gebeurt. De gevolgen voor een werknemer zijn immers vergaand. Zo heeft de werknemer die zelf opzegt geen recht op een WW-uitkering. Deze doktersassistente had vanuit het niets opgezegd, boos en in tranen. Verder had zij eerder al een Whatsappbericht gestuurd waarin zij haar emoties liet zien over het niet mogen meedoen aan coaching. Tot slot was haar moeder recent overleden.

Wat moet een werkgever doen?

Deze werkgever had onder deze omstandigheden moeten onderzoeken of werkneemster zich wel bewust was van de gevolgen. Wilde zij echt opzeggen? Zou zijn spijt krijgen van opzeggen baan? Werkgever had werkneemster tenminste een bedenktijd moeten geven. Zij had het ontslag niet de volgende dag al mogen bevestigen. Dat geldt nog sterker, omdat deze werkneemster 58 jaar oud was, een vlekkeloos 23-jarig dienstverband had en kostwinner was. In zo’n geval moet een werkgever extra zorgvuldig te werk gaan. Aldus de rechter.   

De uitspraak

Deze uitspraak werd gedaan op 9 september 2021 door de Rechtbank Gelderland, zaaknummer: 9314030 HA VERZ 21-46 en 9347757 HA VERZ 21-47 (AR-2021-1251).

Ook spijt na opzeggen baan?

Heeft u zelf spijt na opzeggen baan? Heeft u behoefte aan overleg? Bel of mail gerust met arbeidsrecht advocaat Astrid Noest. Direct online advies vragen kan natuurlijk ook.

Afspraak maken over spijt na opzegging baan?

Direct een afspraak maken met Astrid Noest? Dat kan 24/7 in de online agenda.

Geen reacties toegestaan.