Onderhandelen voor werknemers

Hoewel de wetgever het ontslagrecht een paar jaar geleden nog eenvoudiger wilde maken, is het dat niet geworden. Dat is een voordeel voor u als werknemer. U kunt dat voordeel gebruiken in de onderhandelingen over een betere vertrekregeling. Hoe zit dat precies?

Onderhandelen voor werknemers: een dun dossier

Het is voor uw werkgever in veel gevallen moeilijk om u te ontslaan. Ontbinding bij de kantonrechter is lastig en komt in de praktijk steeds minder vaak voor. Dat geldt met name bij een ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren.

Uw werkgever moet van goede huize komen om de verstoorde arbeidsrelatie of uw disfunctioneren (incl. behoorlijk verbetertraject!) aan te tonen. Hij moet echt laten zien dat er iets ‘ernstigs’ aan de hand is, waardoor niet langer van hem gevergd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst met u voortzet. Als uw werkgever dat niet (volledig) kan en met een “dun” dossier naar de kantonrechter stapt, heeft hij een probleem. De kantonrechter zal dan waarschijnlijk niet ontbinden. Ook niet in zaken waar hij dat voorheen wel had gedaan.

De kantonrechter het “dunne dossier” van uw werkgever niet voor u compenseren met een hogere vergoeding op basis van de kantonrechtersformule. De kantonrechter die vrijheid niet en is met handen en voeten gebonden aan de transitievergoeding. Die moet hij aan u meegeven en die vergoeding is niet bepaald royaal (ongeveer 1/3(!) van de oude vergoeding o.b.v. de kantonrechtersformule!). De kantonrechter zal dus alleen ontbinden als er echt iets aan de hand is en de arbeidsovereenkomst echt niet langer kan voortduren.

Uw werkgever heeft dus een probleem als hij van u af wil en een relatief zwak verhaal heeft. Hij staat dan als het ware met de rug tegen de muur. Hij wil dat u vertrekt, maar komt (mogelijk) niet van u af. De enige mogelijkheid is dan om de onderhandelingen met u aan te gaan en u een hogere vergoeding aan te bieden. U kunt daarvan handig gebruik maken.

Kortom, u doet er goed aan om te onderhandelen als uw werkgever met een relatief zwak verhaal komt en ‘ineens’ vindt dat u niet goed functioneert of als de reden eigenlijk helemaal niet zo duidelijk is.

Juist niet onderhandelen?

Uw werkgever moet u altijd een vergoeding betalen als hij u ontslaat. Hij moet die vergoeding ook betalen als hij uw contract niet verlengd. Dat lijkt aantrekkelijk, maar de vergoeding is bijzonder mager (zie transitievergoeding).

U heeft er in sommige gevallen dus belang bij om u tegen het ontslag te verzetten. U zult niet met uw ontslag willen instemmen als uw werkgever u niet (aanzienlijk) meer aanbiedt dan de kale transitievergoeding. Het is in het algemeen de overweging waard om ‘gewoon’ te blijven. Met andere woorden: u kunt er voor kiezen om helemaal niet te onderhandelen en u tegen het ontslag te verzetten. Dit kan met name een goede optie zijn als u al op leeftijd bent en uw kansen op de arbeidsmarkt niet rooskleurig zijn. De transitievergoeding valt dan in het niet bij uw mogelijk langdurige inkomensverlies.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn en of het raadzaam is om te onderhandelen of juist niet? Neem dan vrijblijvend contact op met mr. Noest of maak direct een afspraak.

14 dagen bedenktijd etc.

Wist u dat u 14 dagen bedenktijd heeft nadat u een vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend? U kunt binnen 14 dagen van de deal af. Uw werkgever moet dat ook in de overeenkomst zelf vermelden, anders heeft dat nadelige gevolgen voor uw werkgever.

Naast de bedenktijd is er een aantal andere zaken waarmee uw werkgever rekening moet houden in de vaststellingsovereenkomst. Veel werkgevers zijn niet volledig vertrouwd met het systeem. Het is daarom van groot belang dat u een ontvangen beëindigingsvoorstel laat beoordelen door een ervaren arbeidsrechtspecialist.

Wat Noest Advocatuur voor u kan betekenen

Heeft u behoefte aan advies en ondersteuning bij de onderhandelingen met uw werkgever? Noest Advocatuur is zeer ervaren in het onderhandelen voor werknemers. U zult in de praktijk vooral onderhandelen over de hoogte van de ontslagvergoeding en daarmee afwijken van de transitievergoeding. Maar ook over andere uiteenlopende onderwerpen. Uiteindelijk kunt u de afspraken vastleggen in een goede vaststellingsovereenkomst.

Neem vrijblijvend contact op met mr. Astrid Noest via 06-21 89 61 71 of 0252-864 945. U kunt ook mailen met info@noestadvocatuur.nl. Maakt u liever direct een afspraak? Dat kan heel gemakkelijk via de website.

Tags: transitievergoeding, arbeidsrecht, ontslag, advocaat Lisse, advocaat Nieuw Vennep, advocaat Hoofddorp, advocaat Noordwijkerhout, advocaat Hillegom, advocaat Aalsmeer, advocaat Lisserbroek, advocaat Sassenheim, advocaat Sassenheim, advocaat Voorhout, advocaat Noordwijk, advocaat Roelofarendsveen, advocaat Oegstgeest, advocaat Leimuiden, advocaat Heemstede, advocaat Haarlemmermeer, ontslagadvocaat, arbeidsrechtspecialist, kantonrechtersformule, vaststellingsovereenkomst, beëindigingsovereenkomst, ontslagvergoeding, nieuw ontslagrecht, WWZ

Back to Top

Theo Stijsiger
Theo Stijsiger
Na 4 jaar bij mijn huidige werkgever actief geweest te zijn, kreeg ik geheel onverwacht te horen, dat de werkgever afscheid van mij wilde nemen. ...

meer

Patrick Leeuwenberg
Patrick LeeuwenbergKlusIT Computerverhuur
"Noest Advocatuur is een advocatenkantoor met veel ervaring in diverse rechtsgebieden. Ze controleren, adviseren, brengen aandachtspunten naar boven waar nodig. Voorkomen is beter dan genezen. ...

meer

Rinus de Hooge, RA
Rinus de Hooge, RA
Mrs. Astrid Noest assisted me when my employer stated their intent to make me redundant after many years of satisfactory service.As I also just buried ...

meer

Mark Lichtenbelt
Mark LichtenbeltLT Afbouw
Wij zijn voor een lastig conflict wat wij hadden met een onderaannemer met Astrid in aanraking gekomen. Zij heeft ons hierin een heel duidelijk advies ...

meer

W. Michael Wright, D.C.
W. Michael Wright, D.C.Chiropractie Wright
Astrid has helped me with two legal problems - 1 business related and 1 personal. In both instances she was very professional in dealing with ...

meer

Baukje van Bergen
Baukje van BergenRob Wijfje Heibedrijf
Wij zijn professioneel, efficiënt en goed geholpen. Noest advocatuur is duidelijk in wat ze voor ons kan betekenen en het prijskaartje wat er aan hangt. ...

meer

Tiziana Olivier
Tiziana OlivierTecTiz
Langs deze weg wil ik mijn waardering laten blijken over de diensten van Noest Advocatuur. Astrid Noest is een deskundige advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. Haar ...

meer